A hatályos KPM rendelet a fóliázásról

A gazdasági és közlekedési miniszter 84/2005. (X.11) GKM rendeletének 3. §-a szerint személygépkocsik esetén, nem csak a hátsó oldalsó ablakok, de a hátsó szélvédõ is bármely sötétségû fóliával jogszerûen ellátható, amennyiben a fólia magyarországi minõsítéssel ("H" engedély) rendelkezik, valamint a gépjármû két oldalsó tükörrel van ellátva.

Pontosítva: A hatályos KPM rendelet a fóliázásról
- A "B" oszlop mögötti üvegek (hátsó oldalsó, hátsó szélvédõ) csak érvényes "H" minõsítõ jellel rendelkezõ anyaggal fóliázhatók, a fólia fényáteresztésétõl függetlenül.
- A vezetõ üléssor melletti üvegek is fóliázhatók olyan anyaggal, mely rendelkezik érvényes "H" minõsítõ jellel, ha a fóliázott üveg összegzett fényáteresztõ képessége nagyobb, vagy egyenlõ 70 %-nál.
- Az elsõ szélvédõ is fóliázható, érvényes "H" jellel rendelkezõ anyaggal, ha a fóliázott üveg összegzett fényáteresztõ képessége nagyobb, vagy egyenlõ 75 %-nál. Az elsõ szélvédõ felsõ részére, a lehajtott napellenzõk által takart felületre "H" engedélyes bármilyen sötét napvédõ csík szerelhetõ.

A fólia felszerelését és megjelölését követõen a kivitelezõ a rendelet alapján fóliázható üvegfelületekrõl MŰBIZONYLATOT állít ki, és ezt átadja a gépjármû tulajdonosának. A Mûbizonylat a közúti ellenõrzések és a vizsgáztatások alkalmával igazolja a fólia szakszerû kivitelezését és "H" minõsítését. Amennyiben a fóliával ellátott gépjármû tulajdonosa nem rendelkezik ilyen mûbizonylattal, akkor a gépjármû mûszaki vizsgán visszahívható valamint közúti ellenõrzés során bírságolható.

Végezetül a Mûbizonylat a garancia feltételeket és a kezelési útmutatást is tartalmazza.
E Mûbizonylat nélkül ne fogadjon el semmiféle autófólia telepítését.

  

 

A hatályos KPM rendelet a fóliázásról

A hatályos KPM rendelet a fóliázásról